Over ons

Wie zijn wij?

De U.S.H.C. is een hockeyclub voor én door studenten. Wij bieden hockey op elk niveau, van trainingsgroep met startende hockeyers tot meedraaien in de overgangsklasse. De U.S.H.C. biedt meer dan alleen hockey, zowel de meest ambitieuze hockeyer als wedstrijdstudenten vinden hun plek bij de U.S.H.C. Waar de U.S.H.C. vooral om bekend staat is de gezelligheid binnen de club: skireis, TD's, toernooien, gala, hockeyfeestjes en nog veel meer!

Historie

1970

In het academisch jaar 1970-1971 gaven de Dienst Lichamelijke Vorming & Sport en de Utrechtse Studenten Sportstichting (in het vervolg DLV en USS) hockeytraining op de velden van hockeyclub Kampong. De trainingen werden met name gevolgd door studenten die, nog hockeyend in hun voormalige woonplaats, de behoefte hadden ook in Utrecht doordeweeks te hockeyen. Meetrainen met het eigen elftal in de andere stad was veelal niet mogelijk. Op de eerste training waren negen studenten en de heer Arno Pruis van DLV aanwezig.

Arno Pruis zou een belangrijke rol spelen in deze eerste weken. Na de eerste training vroeg hij de aanwezigen de verdere trainingen zelf te verzorgen. Tevens vond hij sommigen bereid om de studentenhockeyers te vertegenwoordigen bij de USS en DLV. Hiermee was de eerste stap gezet. De tweede stap volgde een week later. De DLV had twee velden en materiaal beschikbaar voor "georganiseerd hockey”!

Door deze mededeling werd een idee geboren dat later als de U.S.H.C. zijn vorm kreeg, met als domicilie: "De Uithof”. Het zou voor vele studentenhockeyers een uitkomst betekenen; een betaalbare club in Utrecht zelf, mét studenten en dóór studenten.

Allereerst werd uitbreiding gezocht. Via publicaties en bekenden ontstonden een dames_ en een herenelftal. Deze twee teams speelden enkele vriendschappelijke wedstrijden en er werd een reis naar Berlijn georganiseerd voor 45 gulden per persoon.

1971

Al deze tijd werd geprobeerd om de U.S.H.C. door de KNHB erkend te krijgen. Helaas waren niet alle verenigingen uit de omgeving even blij met de nieuwelingen in oprichting. Eén vereniging bleek echter over "krachtige argumenten” te beschikken bij de plenaire bondsvergadering. Hier dient de rol van de Delftse Studenten Hockey Club vermeld te worden. Zij hielden een stevig pleidooi voor de U.S.H.C.. De bezwaren van de bond tegen de U.S.H.C. werden in een brief op bijzondere wijze verwoord; studenten komen te laat, zijn luidruchtig, komen afspraken niet na, spelen altijd in onreglementaire kleding en zijn derhalve zeker niet serieus genoeg om aan de competitie deel te nemen. Met andere woorden: studentenclubs zijn onbetrouwbaar!

De eerste afwijzing deed vele studenten besluiten terug te keren naar hun eigen vereniging waar zij wel competitie konden spelen. Peter Huussen en Harry Slachter gingen echter door. Zij kregen steun van Cornelie van Waegeningh, Marelie Broekhuysen en Egbert Brouwer.

Op 28 april 1971 werd U.S.H.C. opgericht in de theekamer van U.V.S.V/N.V.V.S.U. Voorlopig bleef erkenning van de KNHB echter uit. Dit had consequenties die niet voorzien waren. De DLV nam een van de twee beschikbare velden terug om er een voetbalveld van te maken. Dit betekende dat er maar maximaal zes elftallen aan de competitie zouden kunnen deelnemen.

Voorlopig was het echter niet zo ver. De vier elftallen die de U.S.H.C. rijk was, konden in het eerste jaar alleen vriendschappelijk wedstrijden spelen. Het bestuur van de vereniging ging bij alle omliggende verenigingen langs om hen van de welwillendheid van de U.S.H.C. te overtuigen. Pas aan het eind van 1971 volgde uiteindelijk de erkenning door de KNHB.

1972

In 1972-1973 kon er door de U.S.H.C. met zes elftallen aan de competitie deelgenomen worden. De trainingen werden verzorgd door Heiko van Staveren, een international van Kampong. Het voordeel was dat er training werd gegeven door een ervaren man, het nadeel was dat er aan de sterspelers van de U.S.H.C. werd getrokken om naar Kampong te verhuizen.

Een belangrijke rol in de beginjaren werd gespeeld door "Hillegonda” een studentenhuis in de Willem Barentzstraat. In dat huis speelde ‘het’ zich allemaal af. Als grote krachten in Hillegonda moeten worden vermeld Trix Hoying (de eerste vrouwelijke voorzitter van de U.S.H.C.) en de voorheen genoemde Mareli en Cornelie.

1995

Gezien de groei van de U.S.H.C. werd in de jaren tachtig het tweede veld weer aan de U.S.H.C. toebedeeld door de USS. Begin jaren negentig werd het plan ontwikkeld om een studenten sportterrein aan te leggen nabij de hockey- en de tennisvelden. Het nieuwe centrum kreeg de naam Olympos en werd beheerd door de Utrechtse Studenten Sportstichting ‘Mesa Cosa’. Vanaf het begin van de ontwikkeling van deze plannen heeft de U.S.H.C. aangedrongen op moderne accommodaties ten behoeve van het hockeyen. In de jaren voor de realisatie van Olympos werden velden van de U.S.H.C. met zeer grote regelmaat afgekeurd vanwege boomwortels, putdeksels en meren op het veld. Hier moeten de inspanningen van Bart Kessels en Tjitske Feitsma genoemd worden. In 1995 werden twee kunstgrasvelden op Olympos in gebruik genomen. Het toeval wilde dat de U.S.H.C. in dat jaar haar 5e lustrum vierde, hetgeen dan ook het thema ‘Zonnig Zilverzand’, naar het zand dat op kunstgrasvelden wordt gestrooid, meekreeg. In de tussentijd was de U.S.H.C. uitgegroeid tot een vereniging met ruim driehonderd leden.

1997

In het bestuursjaar 1997-1998 is er zelfs een derde veld voor U.S.H.C. beschikbaar gekomen om verdere groei te accommoderen. Op het moment is de U.S.H.C. de tweede grootste studenten hockey club van Nederland waar studenten van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht nog immer genieten van het unieke karakter van een vereniging door en voor studenten. De U.S.H.C. heeft zich ontpopt als een onafhankelijke vereniging waar studenten actieve hockeysport kunnen combineren met een bruisend verenigingsleven. Een bepaalde sfeer kenmerkt ook nu nog de U.S.H.C.; prestatief met een ongedwongen gezelligheid, zowel tijdens het hockey als erna.

2018

Het stabiele karakter van de steeds terugkerende evenementen, de actieve inzet voor het opschroeven van het hockeyniveau en het enthousiasme van de nieuwe leden geven een enorm vertrouwen in de toekomst van deze vereniging die inmiddels dit jaar haar 47e verjaardag viert!

2019-2020

De U.S.H.C. is het seizoen van 2019 heel krachtig gestart met echt een geweldige super sunday, waarbij de nieuwe velden werden geopend. De USHC heeft er namelijk sinds de zomer van 2019 maar liefst twee nieuwe velden bij! Een nieuw zandveld als veld 2, en een spiksplinternieuw waterveld op de plek van veld 1. Samen met een van onze sponsoren zijn we ook zelfs tot een nieuwe veldnaam gekomen, namelijk; De Vriendenveld! In De Vrienden, ook wel onze stam- en clubkroeg, zijn de meeste USHC-ers te vinden bij de afsluitende borrel die elke zondag plaatsvind. Wedstrijd verloren of gewonnen? Niet gespeeld? Maakt allemaal niet uit bij de U.S.H.C.! Iedereen is welkom op de zondag om de dag, maar ook de week af te sluiten met je team, commissie of juist anderen die je hebt leren kennen op de andere zondagen.

U.S.H.C., daar voel ik mij thuis!589

Leden

29

Teams

17

Commissies

44

EvenementenOns Clublied

Onze club kent ook een clublied, dat gezongen wordt bij officiële en inofficiële gelegenheden. Het clublied wordt gezongen op de melodie van de Dubliners – The Wild Rover. Leer de tekst en zing mee op de aankomende evenementen!

Clublied Spotify Clublied Youtube


Tekst

Toen ik ging studeren ik weet het nog goed
Toen koos ik voor hockey want sporten dat moet
De geur van ’t gemaaid gras de zon in ’t gezicht
Ja ik moet zeggen dat ik daarvoor zwicht

Rood wit zwart de kleuren
Wetenschap’lijk oké
Altijd blijven we doorgaan
Da’s U.S.H.C.

Soms moet ik gaan trainen en fiets dan heel ver
Naar de velden der Uithof een pol her en der
Wat lopen wat spelen de tijd is zo om
Maar ’t is de kantine waar ik toch voor kom

Rood wit zwart de kleuren
Wetenschap’lijk oké
Altijd blijven we doorgaan
Da’s U.S.H.C.

In de tijd der toernooien, al jaren ’t geval
We draaien en swingen en hebben ’n bal
Op zaterdag altijd de beste in ’t veld
Maar juist nooit op zondag de beker die telt

Rood wit zwart de kleuren
Wetenschap’lijk oké
Altijd blijven we doorgaan
Da’s U.S.H.C.

Sproeien voor de wedstrijd, dat hoort er nu bij
Vanuit het prieeltje juicht publiek voor mij
In onze clubkroeg, daar voel ik mij thuis
Doe mij nog een meter, ik wil niet naar huis!

Rood wit zwart de kleuren
Wetenschap’lijk oké
Altijd blijven we doorgaan
Da’s U.S.H.C.

Rood wit zwart de kleuren
Wetenschap’lijk oké
Altijd blijven we doorgaan
Da’s U.S.H.C.

 

Mede mogelijk gemaakt door:

 
TOP